Socialt ansvar

Senäte startar skola i Medellin, Colombia

I Colombias näst största stad Medellin har det nyligen startats en skola med det för området ovanliga namnet Senäte skola. Skolan som uppförts i Ankarstiftelsens regi bekostas fullt ut av Senäte Fastigheter AB, därav namnet. Skolan som idag har plats för ca 250 barn är belägen på en brant bergssluttning med vidunderlig utsikt över staden.

Medellin är känt runt om i världen som kokainets huvudstad. Här fanns tidigare Medellinkartellen som behärskade 80 % av kokainhandel med dess miljardvinster. I spåren av drogen utvecklades brottsligheten och fängelserna blev snart överfulla. Konflikterna fortsatte inne på anstalterna och antal mord hade ingen motsvarighet någonstans i världen. Lägg därtill gerillarörelserna som hade sina starkaste fästen i just denna delstat.

Allt detta har resulterat i stora flyktingströmmar och man befarar att Colombia idag har världens största flyktingproblem. Kanske 4 miljoner personer som letar efter nya livsutrymmen. Medellin har idag kanske 500.000 flyktingar i stora slumområden i stadens utkanter.

En före detta fånge kontaktade Ankarstiftelsen med vädjan om hjälp till en enkel skola. Under oktober 2005 blev skolan klar. Bygget väckte berättigat uppseende då de flesta som arbetade med byggnationen var kvinnor. Här hade tidigare varit gatustrider och många män hade dödats och fängslats.

Barnen som går i skolan är mycket fattiga och saknar ofta en förälder. Behovet av skolplatser är stort och redan står över 1.000 barn på kölista. En skolutbildning ger barnen en bättre start i livet och nya möjligheter. Dessutom är det svårare att värva barnen till brottslighet och barnsoldater när de har en grundutbildning.

Vi på Senäte känner därför stor glädje och tacksamhet över att kunna bidra till att dessa barn får möjlighet att gå i skola. Även om skolan ligger långt bort från de orter där vi verkar, känner vi ändå att steget inte är alltför långt från att erbjuda skolplatser i vårt hus i Medellin, Colombia till att erbjuda bostäder och möjlighet till andra verksamheter i våra fastigheter i Sverige.

Ankarstiftelsen är en ideell organisation som främst arbetar i Sydamerika med gatubarnsarbete, rehabilitering av fångar och deras familjer, byggandet av skolor och borrning av brunnar.

Vi stödjer

Vinnare av Kundkristallen

År 2016 hade Senäte den stora äran att ta emot fastighetsbranschens prestigefyllda pris Kundkristallen. I Kundkristallen tävlar privata och kommunala fastighetsbolag i service och kvalitet. Priset är unikt då både nomineringar och vinnare utses av hyresgästerna själva.

VISION

Ett tryggt boende för hela livet med närhet till sin hyresvärd.

VÄRDEORD

Ärlighet
Omtanke
Engagemang
Professionalitet

AFFÄRSIDÉ

Vår affärsidé är att erbjuda ett bra boende med omtänksam service i våra välskötta fastigheter.